Potrebno: 80 dkg kvalitetne govedine ili masnije junetine, 60 dkg krompira, 2 dkg soli, 1 dl sirceta, 2 dl vode, 15 dkg crvenog luka, malo mahuna, 8 reznjeva bijelog luka, nekoliko paradajza (moze i ukuhani), biber u zrnu, 10 dkg mrkve, 3 dkg persunovog lista, 2 dkg celera, 12 klincica, pergament papir i kanap.
Priprema: Svo povrce osim bijelog luka isjecite. Meso izrezite na vece komade. Krompir prepolovite ako je veci ili ga ostavite cijelog. U lonac slazite red povrca i zacina, pa red mesa i tako do vrha. Lonac ne smije biti pun jer jelo mora krckati. Slozen lonac zalijte sircetom promijesanim sa 2 dl vode i prekrijte izrezanim paradajzom. Pokrijte pergament-papirom, zavezite i pecite. Pogrešno je misliti da se bosanski lonac kuha na kolu. Na pocetku vatra u pecnici mora biti jaka, a kasnije je smanjite i pustite da krcka 4-5 sati. Servirajte meso sa sosom iz lonca.
obozavam “dobru” hranu…
UPOZORENJE !!!
Poštovana braćo!
Proizvodi u čijem sastavu se nalaze sastojci pod sljedećim šiframa su nečisti i kao takvi su zabranjeni (haram) jer u sebi sadrže zabranjene sastojke kao što su: svinjska mast, svinjski papci, svinjska dlaka, mljevene kosti, svinjska i ljudska dlaka i dr. Spomenuti sastojci su na proizvodima upisani pod šifrom, zato obratite pažnju na proizvode sa sljedećim šiframa:
E100, E102, E103, E110, E120, E123, E124, E125, E126, E127, E128, E140, E141, E142, E152, E153, E210, E213, E214, E226, E234, E252, E270, E280, E325, E326, E327, E334, E335, E336, E337, E420, E422, E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477, E478, E480, E481, E482, E483, E488, E489, E491, E492, E493, E494, E495, E542, E550, E570, E572, E591, E631, E632, E633, E635, E904, i najopasniji E920, i E921, koji se dobija od ljudske i svinjske dlake.
Prije kupovine prehrambenih artikala dobro pogledajte njihov sastav!
Bratski selam!
kazi to tetki kiki ja je nemogu ubjediti da se lonac pece ona uporno tvrdi da se kuha