TaeKwonDo

TaeKwonDo je moderan borilački sport porjeklom iz Koreje. Borilačke vještine u toj zemlji imaju izuzetno dugu tradiciju o čemu svjedoče razne arheološke iskopine i drugi istorijski spomenici od kojih su neki stari i po 2000 godina. S tim u vezi, dovoljno je navesti murale iz grobnica dinastije Koguryo na kojima se vide goloruki borci u karakterističnom stavu, i dvije čuvene figure na ulazu u pećinu Sokkuram kod grada Kyungju, koje izvode dvostruki blok “keumgang makki” koji se i
danas koristi u TaeKwonDo-u.
Premda vuče korjene iz tradicionalnih vještina koje su se praktikovale vjekovima (Hwarangdo, Taekyon, Subak i dr. – ima ih ukupno 31), sam TaeKwonDo je stvoren nakon Drugog svetskog rata na inicijativu vlade Južne Koreje koja je u tom cilju okupila čelnike najpoznatijih borilačkih stilova, ali i istoričare, lingviste, filozofe i dr. Polazeći od bogatog nasleđa, a imajući u vidu zahtjeve današnjice, oni su, oslanjajući se na savremena naučna saznanja, izvršili izbor i sistematizaciju najefikasnijih tehnika i kreirali borilački sistem po mjeri čovjeka XX, odnosno, sada već XXI vjeka. Naročito je važno istaći da je, uz japanski Judo, TaeKwonDo jedina istočnjačka borilačka veština koja je postala olimpijski sport. Nakon što se uspješno dokazao kao demonstracioni sport na Olimpijadi u Seulu 1988. godine i Barseloni 1992. godine, TaeKwonDo je na poslednjim Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine konačno postao i zvanična olimpijska disciplina.
Ono po čemu je TaeKwonDo nadaleko poznat i po čemu se razlikuje od Karatea i drugih srodnih disciplina je odlična nožna tehnika, sa čestim udarcima u skoku. Udarci nogama u skoku su deo korejske tradicije i nekada su služili za obaranje konjanika iz sedla, a danas se koriste

zbog svoje brzine i eksplozivnosti, kao i radi usavršavanja tehnike. TaeKwonDo-ovci rado demonstriraju svoju vještinu na javnim nastupima – uvježbani majstori su u stanju da u jednom jedinom skoku zadaju i po 4 udarca nogama i slome isto toliko dasaka, da preskoče preko glave partnera koji stoji uspravno i pritom razbiju nogom dasku, da uz okret od 360 stepeni u skoku nogom skinu jabuku sa glave partnera i slično.
.

dolac222
volim ovaj rezim kada svi rade a ja lezim

8 komentara

  1. Je jaro da ne bi tvoje noge, nebih nikad proteze stavio. Bas ti hvala, i zeni mi se svidja.
    Kaze,
    dze ba onaj, kad tako dobro udara pa da i meni makar fundament postavi !!!

    Pa nisi valjda skup. Kad si mogo gratis meni pa budi jaran gratis i mojoj hanumi.

    Mozel a jarane ?
    Je da znas sto te moja Mersa cijeni.

    Unapred zahvalan majstoru ljepote.

  2. E bas ti hvala citaj dalje, veoma mi je drago da je ovaj sajt ISPUNJEN HUMOROM PA NADAM SE DA SE NECE NIKO UVRIJEDITI.
    Sve je to samo da dam svoj mali doprinos ovoj veseloj stranici, a sto se tice merse, pa nemogu da kazem tacno ime mozda bih njih vise udaralo temelje a eto ja nebih da se ljudi jedni drugima zamjeraju.

Komentariši