“Bosanski kuhar” osvojio nagradu Gurmand World Cookbook

 

K

njiga "Bosanski kuhar" na petnaestoj je finalnoj sesiji žiriranja Gurmand World Cookbook Fair Awardsa u Parizu 11. februara osvojila Gurmand World Cookbook Awards, čime je izabrana kao jedna od najboljih u svijetu iz oblasti kulinarstva od osam nagrađenih.

Knjiga na 336 strana donosi oko 200 recepata za tradicionalna bosanska jela. Recepti su podijeljeni u nekoliko kategorija, kao što su – predjela, glavna jela, salate, kolači i napici.

Autor teksta "Bosanskog kuhara" je profesorica Lamija Hadžiosmanović, dok fotografije i dizajn knjige te vizualizaciju projekta potpisuje Mehmed A. Akšamija.

Kako je Akšamija istaknuo u subotu u izjavi za Fenu, knjiga je izašla iz tiska krajem 2008. godine, čime je i stekla uvjete da se može kandidirati za spomenutu nagradu za 2009. godinu.

– Knjiga donosi recepte koje je u većini slučajeva, oko 90 posto, zapisala Lamija Hadžiosmanović. To su njeni i recepti njene majke, a dopunjeni su i određenim brojem recepata moje majke i punice. "Bosanski kuhar" već je predstavljen u svim gradovima BiH, ali i Srbiji, Hrvatskoj te Sloveniji, kazao je Akšamija.

Naklada knjige na bosanskom jeziku bio je 3.000, a na engleskom 1.000 komada. Izdavač je "Sejtarija" Sarajevo.

La Comédie-Française 1. srpnja 2009. godine bio je domaćin Gurmand obitelji koja se kandidirala za najbolji kulinarski tiskani projekt u svijetu. Kazalište "Moliere" bilo je puno sa 800 gostiju iz 45 zemalja.

Za tu prestižnu nagradu za 2009. godinu apliciralo je više od 8.000 knjiga na 40 jezika iz 136 zemalja svijeta.

Gurmand World Cookbook Awards osnovao je 1995. godine Edouard Cointreau. Svake godine Cointreau sa međunarodnim žirijem proglasi najbolje projekte u tiskanoj formi knjige iz oblasti kulinarstva.

Definirana je 41 kategorija za projekte kulinarstva i 18 kategorija za projekte vina.

Međunarodni žiri čine gradonačelnik Sorgesa Jean Jacques Ratier, predsjednik neprofitne zaklade iz USA "Oldways" Dun Gifford, prvi direktor Booktowna iz Švedske Bo Masser, te predsjednik i osnivač nagrade Edouard Cointreau.

Nagrada ima za cilj da oda čast onima koji su "kuhali riječima i slikom" te da pomogne čitateljima kako bi pronašli najbolju hranu u 26.000 knjiga koje se proizvedu svake godine.

Cilj je, između ostalog, također i pomoći izdavačima oko međunarodnih prava za prevođenje i distribuciju projekata vezanih za hranu i vina, pomoći knjižarima u pronalaženju 50 projekata jela u knjižnom izdanju koje svake godine treba ponuditi klijentima te stvoriti priliku za pristup odabranih projekata glavnim tržištima na engleskom, kineskom, njemačkom, španjolskom ili francuskom jeziku, a koji su nastali na drugim jezicima.

dolac222
volim ovaj rezim kada svi rade a ja lezim

4 komentara

Komentariši