“Neđo od Ljubuškog” – film o građanskoj hrabrosti uzburkao duhove

U Ljubuškom je u ponedjeljak uveče premijerno je prikazan dokumentarni film “Neđo od Ljubuškog”, autorice Svetlane Broz. Film je posvećen Nedeljku Galiću, humanisti koji je tokom ratne 1993. godine stao u zaštitu svojih sugrađana Bošnjaka. Međutim, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata uputili su vlastima u Ljubuškom zahtjev da se zabrani projekcija filma, jer, kako tvrde, donosi iskrivljenu istinu i činjenice koje odudaraju od stvarnih događaja.

U ljeto 1993. godine, Nedeljko Galić nije mogao mirno promatrati kako pripadnici HVO-a započinju progon Ljubušaka Bošnjaka u logor Heliodrom. Sa suprugom Šteficom uspio je više stotina sugrađana pomoći da, umjesto da završe na Heliodromu, spas pronađu u izbjeglištvu drugih zemalja.

Skoro dvije decenije kasnije, Neđo Galić posthumno biva nagrađen nagradom Duško Kondor za građansku hrabrost, a Svetlana Broz odlučuje Neđinu ljudskost prikazati u dokumentarcu.

No film je, i prije nego što je ugledao svjetlo dana, uzburkao nemirne duhove Ljubuškog. Naime, za udruge proistekle iz Domovinskog rata nezamislivo je da se film prikaže, jer kažu da „iskrivljuje činjenice“.

Autorica filma Svetlana Broz upoznata je s cijelom pričom. Reakcijama nije iznenađena, ali jeste zbog njih nesretna, jer se, kaže, 19 godina poslije ništa nije promijenilo.

„Takva jedna nebulozna reakcija za mene znači samo jedno, a to je nemoć i nesposobnost ljudi koji zahtevaju takvu zabranu da se suoče sa samim sobom i sa onim što su oni ili članovi njihovih porodica činili“, navela je Broz.

Umjesto da se priprema za večer sjećanja na svog preminulog supruga, urednica portala tačno.net Štefica Galić dan je provela u policijskoj stanici. Razgovarala je sa predstavnicima MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona, pitala se hoće li filma uopće biti. No, na kraju je dobila potvrdu da će policija učiniti sve da projekcija protekne u redu.

„Dobili smo dozvolu od načelnika policije da će nam osigurati taj skup i da će se premijera održati na našu veliku radost. To je još jedna potvrda Ljubuškom da je ostao demokratski grad“, rekla je ona.

Autorica filma Svetlana Broz dodaje da razumje strah, ali ne i strah onih koji su šutjeli i 19 godina prije.

„Nikada neću razumeti i opravdati strah građana Ljubuškog koji su 1993. godine ćutali dok se zločin događao, i ako 2012. godine večeras ne budu u toj sali“, naglasila je Broz.

dolac222
volim ovaj rezim kada svi rade a ja lezim

Komentariši