Ramazan Šerif Mubarek Olsun

Muhammed a.s. je rekao: “O ljudi, prikučio vam se časni mjesec, mjesec blagoslova, sreće i napretka, mjesec u kome je noć Lejletu-l-kadr, koja je vrednija od hiljadu mjeseci. Allah vam je naredio da postite danju u ramazanu, a njegove noći da provodite u dobrovoljnom ibadetu. Ko obavi nafilu uz ramazan, kao da je obavio farz u nekom drugom mjesecu, a ko obavi farz u ramazanu, kao da je obavio sedamdeset farzova izvan ramazana. Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada je za strpljivost džennet. To je mjesec međusobnog ispomaganja muslimana, mjesec u kome se uvećavaju prihodi i opskrba vjernika. Uz ramazan posebno prakticirajte četiri stvari: dvije kojima ćete zadovoljiti svoga Stvoritelja i dvije bez kojih vi nikako ne možete. One kojima ćete zadovoljiti svoga Stvoritelja jesu stalno ponavljanje (učenje) kelimei-šehadeta i istigfara, a ono bez čega vi nikako ne možete jeste da molite Allaha za džennet i tražite spas od džehennema. Ko priredi iftar postaču, imat će za to nagradu kao da je roba oslobodio, i bit će mu oprošteni svi manji grijesi učinjeni prema Allahu, dž.š. “

Islamski post se kao i namaz ubraja u najveće izraze pobožnosti, jedan od pet temelja islama. Post je osvjedočenje istinskog vjerovanja, bez licemjerstva i dvoličnosti. Allahova milost je posebno izražena u mjesecu ramazanu jer se u tom mjesecu postači ne samo da se ustežu od jela i pića nego i od svih drugih pokuđenih djela. U mjesecu ramazanu kod ljudi se razvije poseban osjećaj dobročinstva.

Na području Medžlisa IZ Gornji Vakuf teravih namaz klanjat će se u 17 redovnih džemata i u 11 džemata u kojima se redovni vjerski obredi obavljaju samo tokom mubarek mjeseca ramazana.

Svim muslimanima, puno sreće i rahatluka u predstojećim mubarek danima da ih u ibadetu i dobrom zdravlju provedu u krugu svojih najmilijih.

dolac222
volim ovaj rezim kada svi rade a ja lezim

Komentariši