Muslimani u BiH obilježavaju Kurban-bajram

Kurban-bajram, najvažniji muslimanski praznik, obilježava se danas u Bosni i Hercegovini.

Centralna bajramska svečanost u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu u prisustvu velikog broja vjernika i vjerskih dostojanstvenika.

Oni su u 7.52 sati klanjali bajram-namaz nakon sabah-namaza i bajramskog programa.

Hutbu je održao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić.

Pozivajući na tradicionalne islamske vrijednosti, njegovanje porodičnih odnosa, rodbinskih i komšijskih, pozvao je na mir i jedinstvo u islamskim zemljama i svijetu.
Osim u Gazi Husrev-begovoj džamiji, bajram-namaz je klanjan jutros u svim džamijama širom Bosne i Hercegovine.

Vjernici su čestitali jedni drugima Bajram, blagdan u kojem porodična bliskost, ljubav i komšijski suživot treba da imaju naročiti izraz u međusobnim posjetama, iskazivanju ljubavi i poštovanja.

Bajram namaz u Srebrenici klanjan u devet džamija

Kurban-bajram obilježen je u Srebrenici klanjanjem Bajram namaza u devet novoobnovljenih džamija na području općine Srebrenice.

Najviše vjernika okupilo se u Bijeloj džamiji u Srebrenici, gdje je Bajram namaz klanjao i hudbu vodio Damir efendija Peštalić, glavni srebrenički imam.

„U našoj Srebrenici smo dočekali mubarek Kurban-bajram, ali su muslimani u još osam sela klanjali Bajram namaz u novim džamijama. To je za nas veliki uspjeh, velika blagodet da nakon genocida u Srebrenici imamo priliku da skoro u svim većim seoskim centrima ponovo imamo džamije i veliki broj vjernika. Ovih dana trebamo da se pobrinemo da svako pogleda oko sebe, da vidi kome treba pomoć u moralnom i finansijskom smislu. Kurban-bajram jeste više socijalnog karaktera, da zbrinemo one kojima je to neophodno. To bi bila moja poruka sa dovom dragom Allahu da nam život u našoj Bosni i Hercegovini i Srebrenici bude lijep i danam bude drago živjeti jedni sa drugima“, poručio je Peštalić.
Nakon Bajram-namaza obred klanja kurbana

Po šerijatskim propisima klanje kurbana počinje jutros, nakon Bajram-namaza i može se vršiti sve do ikindije-namaza trećeg dana Bajrama.

Osim klanja kurbana individualno i kod svoje kuće, većina muslimana se zbog urbanih uvjeta življenja odlučuje na uplatu kurbana u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Podsjetio je da je u Gazi Husrev-begovoj medresi akcija klanja kurbana počela 1965. godine, kada je prvi kurban donio otac Harisa Silajdžića efendija i hafiz Kamil Silajdžić, koji ga je poklonio kuhinji u internatu učenika Gazi Husrev-begove medrese.

S obzirom na to da i ove godine kurbana ima više nego što su potrebe medrese, višak kurbanskog mesa podijelit će se institucijama i organizacijama kojima je u tom smislu pomoć najpotrebnija.

“To su uglavnom studentski domovi, Fakultet islamskih nauka, Islamski i Pedagoški fakultet u Bihaću, te medicinske ustanove”, potvrdio je za Agenciju FENA Ismet Veladžić, član Komisije za nabavku i organizaciju kurbana.

Po tradiciji se nakon klanjanja bajram-namaza pristupa obredu klanja kurbana, nakon čega se meso dijeli rodbini, komšijama, prijateljima, siromašnim… Od kurbanskog mesa se pripremaju tradicionalna bosanska jela koja će biti na trpezi za bajramski ručak. Tokom dana, po tradiciji, muškarci odlaze na čestitanje Bajrama roditeljima, familiji, prijateljima, na mezarja, a žene dočekuju one koji će doći u bajramsku posjetu.
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN želi vam ekipa portala http://begovdolac.blogger.ba/

dolac222
volim ovaj rezim kada svi rade a ja lezim

Komentariši