Gornji Vakuf dobija fabriku za proizvodnju ferolegura: Posao za 100 radnika

Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona izradilo je investicioni projekat za izgradnju pogona i postrojenja za proizvodnju legura (ferosilicijuma, feromagnezijuma i silicijum metala) na lokalitetu industrijske zone Batuški lug u općini Gornji Vakuf- Uskoplje. Kako su za eKapija.ba kazali iz ovog ministarstva, trenutno su potrazi za investitorom.

Ovaj kompleks bi sačinjavale dvije elektro- lučne peći projektirane snage ukupno 48 MVA (2 X 24 MVA) i prateća infrastruktura (skladište za sirovine, postrojenje za pranje i drobljenje kvarca, postrojenje za transport kvarca do dozatora, postrojenje za transport koksa, postrojenje za transport drvne mase, postrojenje za dostavu sirovine za proizvodnju feromagnezijuma, postrojenje za omekšavanje tehnološke vode, skladište gotovih proizvoda i dr. ), te garderoba i kupatilo za zaposlenike, restoran i uprava.

Pogon i postrojenja za proizvodnju legura će se prostirati na 48,1 ha površine. U slučaju potrebe proširenja, postoje slobodne parcele koje se prostiru na 50 ha površine.

Investicioni projekt predviđa ulaganje u novi pogon izgradnje elektrolučne peći za proizvodnju ferolegura snage ukupno 48 MVA (2 X 24 MVA) na lokalitetu općine Gornji Vakuf-Uskoplje sa svim pratećim objektima: zemljište, građevinski objekat, elektrolučna redukciona peć, građevinski objekat.

Građevinski objekat će se izgraditi u čeličnoj konstrukciji sa ispunom od cigle i pokrovom od trapeznog lima.

Površina građevinskog objekta iznosi 2250 m2, a sastoji se od: hale pogona peći 1000 m2, izljevne hale 720 m2, proizvodne hale za pripremu 530 m2, elektrolučne redukcione peći snage ukupno 48 MW (2 x 24 MVA), transformatora (trofazni i monofazni), glavne pneumatske sklopke, oprema za peć, oprema za praćenje procesa proizvodnje, pogona za drobljenje, klasiranje gotovih proizvoda i filtersko odvajanje prašine prilikom drobljenja i laboratorija, mikronizacija i briketarnica.

Planom je predviđen rad fabrike 24 sata dnevno u četiri smjene, te zapošljavanje oko 100 osoba.

Realizacijom ovog projekta ostvarila bi se proizvodnja ferosilicija u količini od cca 80 tona dnevno tj. oko 29.000 tona na godišnjem nivou.

Proizvodnja ferolegura na domaćem tržištu postoji u Jajcu i to proizvodnja silicijum metala i cjelokupna proizvodnja se izvozi, a postoji stalna potražnja za ovom vrstom roba jer se radi o proizvodima vezanim za prirodne resurse i povećanu potrošnju električne energije.

Ferosilicijum se trenutno ne proizvodi na domaćem tržištu, a u okruženju postoji manja proizvodnja ferolegura u Sloveniji i Makedoniji.

Trenutna tržišna situacija je vrlo povoljna, jer je potražnja za ferosilicijumom izuzetno velika kako na domaćem, tako i na ino tržištu.

Dio proizvodnje bilo bi moguće realizirati na domaćem tržištu i to prije svega u željezari u Zenici kao i u postojećim livnicama željeza u Banja Luci i u Tuzli.

Ostvarivanjem proizvodnje kroz realizaciju ovog investicionog projekta očekuju da će se ostvariti prihod od oko 40.000.000 € i to u cjelosti na inostranom tržištu.

Realizacijom ovog investicionog programa kupcima bi ponudili novi proizvod, a ciljano bi stupili u kontakt sa potencijalnim kupcima na tržištu Italije, Austrije i zemljama zapadnog Balkana.

Projekat bi se mogao realizirati u roku od 12– 18 mjeseci.

Kako navode iz Ministarstva privrede ovaj projekat je u potpunosti financijski isplativ, a njegovom realizacijom bi se ostvarili pozitivni efekti u deviznom poslovanju od cca 40,000,000€ jer bi cjelokupna proizvodnja bila plasirana u izvoz.

Inače, industrijsku zonu Batuški lug karakteriše stabilno tlo, ravno sa malim nagibom. Procijenjena vrijednost zemljišta u zoni iznosi 7 KM/m².

Zbog svog položaja i povezanosti sa većim gradovima ova zona je atraktivna kako za domaće tako i za strane investitore.

Općina Gornji Vakuf- Uskoplje smještena je u središnjem dijelu jugozapadne Bosne i Hercegovine u gornjem toku rijeke Vrbas i njena pozicija joj stvara mogućnost povezanosti i blizine većih gradova. Također jedna velika prednost općine ogleda se u tome što je tranzitno područje između Dalmacije i srednje Bosne. Također, ova općina ima višegodišnju industrijsku tradiciju.

dolac222
volim ovaj rezim kada svi rade a ja lezim

2 komentara

Komentariši